Az OptiStyle egy meghitt bécsi cukrászdához hasonlóan kialakított magánoptika a Retek utcában. Simó Klára, akit sokan onnan ismernek, hogy a Transilvanum Alapítvány alapító elnöke, szakmájára nézve hivatalos látszerész-optometrista magánoptikája, az OptiStyle Optikai Szalon idén ünnepli 10 éves évfordulóját.

A kerek szám eléréséhez kalandos és hosszú út vezetett. Simó Klára Szatmárnémetiben született, zongoristaként végzett, de édesanyja kérésére az optikusi szakmát is kitanulta. A 89-es forradalmat követően férjével Déváról Magyarországra költözött, és optikusként helyezkedett el a Haris közi Ofotértben. 10 éve pedig saját optikát nyitott, amely a minőségre helyezi a hangsúlyt, időt szánva a vendégekre, családias közegben, kávéval és erdélyi csokoládéval kényeztetve őket.

Ez a vendégszerető hozzáállás a jelmondatában is megjelenik:

„Legyen élmény a szemüvegválasztás!”, amelyhez tökéletesen illik a meghitt bécsi cukrászdához hasonlóan kialakított belső tér is.

Klára a poháralátétektől a szemüvegtörlőkig minden téren ügyelt és ügyel a részletekre és a harmóniára: egy kellemes csokoládébarna árnyalat uralja a teret, ahol semmi sem szögletes, minden bútor kerek formájú, az előtérben található asztalok pedig lekerekített, zongora formájúra lettek megtervezve. Az üzletben – számára természetes módon – egy pianínó is helyet kapott, amelyen nemcsak a tulajdonos, hanem vendégei is előszeretettel játszanak. Amikor a megfelelő zongorát kereste optikájához, lényeges szempont volt, hogy olyat találjon, amelynek kalapácsai is láthatóak zongorázás közben, mert észrevette, hogy felnőttként is örömet okoz figyelni ezek mozgását.

A zene szeretete láthatóan fontos szerepet tölt be Klára életében és így az Optikai Szalon kialakításában is. Az ezt szimbolizáló violinkulcs a grafikus által tervezett logón kívül megjelenik a bejárati cégért tartó vasrudak formájában is.

Ezt Sabau-Trifu Cristina, egy sokoldalú erdélyi származású művész készítette, aki többek között a pápa csíksomlyói ruhájának megalkotója is.

Az apró gondossággal berendezett optikában mindenhol Erdély köszön vissza. A falon a képek, a cégér, a festmények erdélyi művészek keze munkáját dicsérik, a bútorokat erdélyi szakemberek készítették. Az emeleten található egyik kis kerek asztalka egy hasonló fogasból lett kialakítva, mint amelyik az ajtó mellett is áll, a lámpát pedig ajándékba kapta egy erdélyi barátjától.

A falakon szalmából font képek is láthatóak, amelyekről csak közelről lehet megállapítani, hogy nem festmények. Ezek elkészítése bonyolult és nagy koncentrációt igénylő folyamat: a szalmaszálakat darabonként, precízen kell felragasztani, amely mozdulat után már nem lehet változtatni az alakzat elrendezésén.

Természetesen itt is megjelenik a zene: az egyik képen a „vidám szemű” Mozart lett megörökítve. Ezeket a különleges képeket az erdélyi Bakó Anna szalmaszobrász készítette.

Simó Klára több évtizede dolgozik azon, hogy Magyarországon az erdélyi kultúra a maga teljességében, komplexitásában legyen bemutatva a mai modernségével együtt, ez hívta életre a Transilvanumot 2013-ban.

Az alapítványt azzal a céllal hozta létre, hogy közösséget teremtsen hasonló érdeklődésű erdélyi származású üzletembereknek és művészeknek, nyilvános rendezvényein bemutassa Erdély értékeit és fiatal tehetségeit, valamint Erdély modern művészetét. A Transilvanum nevét és logóját is ő tervezte meg: mindenképpen szerette volna, hogy megjelenítsék rajta Erdély legmeghatározóbb természeti jegyeit: a fákkal tarkított hegyeket. Emellett a Transilvanum már saját süteménnyel és bélyeggel is rendelkezik, amelyen a Vajdahunyad Kastély látható.

A COVID19 miatt bevezetett járványügyi szabályozások következtében 2020-ban elmaradtak az őszi rendezvények, de februárban meg tudták rendezni a Tagok találkozóját, júliusban a nyári hajós találkozót, valamint a Transilvanum Hölgyek találkozóját. Idén viszont már az összes programot meg tudták hirdetni a http://www.transilvanum.hu oldalon.

Weboldal
Facebook

Forrás:  SALT Communicatons/salt.hu

 

 

Hozzászólások