A Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonján a legnevesebb hazai mesterek mutatják be míves instrumentumaikat egy hétvégén keresztül. Idén március 11-12-én 13 hazai hegedűkészítő mester állítja ki mesterhangszereit, amelyeket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni, és a készítőkkel személyesen lehet beszélgetni egy-egy pohár jó bor mellett.

 

„A hegedű megalkotásához, mint a jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő tudás, az alapanyag, elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. A tökéletes hangszer megalkotásához fontos a különböző részletek alapos kidolgozása, amivel a hegedűkészítő mester törekszik az emberi érzékeket maximálisan kielégíteni. Ezzel a hozzáállással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni. A kiállított hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Jöjjenek és találják meg az Önök számára legmegfelelőbb hangszert és beszélgessenek közvetlenül a készítőikkel egy finom bor társaságában!” (Faragó-Thököly Márton, hegedűkészítő)

Idén a szalon vendége lesz Draskóczy Gábor VSA dupla aranyérmes, világhírű hegedűkészítő mester Londonból, az est fellépői pedig Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész és szintén Kossuth-díjas népzenész kollégája, Vizeli Balázs. Az esti koncerten a klasszikus és a népzene találkozik a két művész előadásában.

Az idei kiállító hegedűkészítők: Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Guminár Tamás, Héjja János, Holló Bence, Kemény Zsombor, Lakatos László, Nagy András, Popara Nikola, Székely Márton Vonókészítő: Etzler Bernd; Tokkészítő: Vámos Tibor.
Március 11-én a kiállítás 16.00 órától látogatható, a nyitónapon szalonbeszélgetésen boncolgatja a hegedűk titkát Becze Szilvia vezetésével Draskóczy Gábor és Kelemen Barnabás 18.00 órától, majd az 19.30-kor kezdődő esti koncerten a klasszikus és a népzene találkozik a két művész előadásában.

A hangszerkiállítás vasárnap 14.00 és 18.00 óra között tart nyitva, 16.00 órakor a Hodinka Vonósnégyes koncertje lesz.

A teljes vasárnapi program ingyenesen látogatható, a szombati koncertprogramra jegyet kell váltani.

Kelemen Barnabás (fotó: DobosTamás)

2017. március 11. szombat – Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja

16:00-tól A kiállítás látogatható
18:00 Szalonbeszélgetés Draskóczy Gábor hegedűkészítő mesterrrel, a nemzetközi VSA verseny dupla aranyérmesével, és Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművésszel
19:30 Kelemen Barnabás és Vizeli Balázs koncertje

2017. március 12. vasárnap – Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja

14:00-18:00 A kiállítás látogatható
16:00 A Hodinka Vonósnégyes koncertje

 

Helyszín:
Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova utca 3.
www.fono.hu

Forrás: Fonó Budai Zeneház 

 

 

Hozzászólások