Tavasz a tányérunkon – REBARBARA LEVES HABGALUSKÁVAL – Nálunk nagy kedvenc tavasszal a rebarbara. Sokan nem ismerik. Íze a savanykás almára emlékeztet. Most kezdődik a szezonja.

Évelő zöldségnövény, melynek levélnyelét kompótnak készíthetjük el. A keserűfűfélék családjába tartozik ez az igazán pompás és nagyszerű növény. Frissítő csemege gyanánt senki kertjéből nem hiányozhat. A rebarbara finoman savanykás ízét a magas gyümölcssav tartalomnak köszönheti. Vitaminokban és nyomelemekben gazdag.

Hozzávalók:

1/2 kg tisztított rebarbaraszár, 3-4 dl tejföl, 2 dkg háztartási keményítő v. liszt, ízlés szerint cukor,/édesítőszer, 1/2 l forralt tej, 2 tojásfehérje, 2 tasak vaniliás cukor, 1 evőkanál porcukor, a díszítéshez gyöngycukor vagy csokireszelék, ami van.

ELKÉSZÍTÉS:

A tojásfehérjébe elkeverjük a porcukrot, s kemény habbá verjük. A forró tejet az egyik vaniliával ízesítjük. 4 habgaluskát kifőzünk a vaniliás tejben. A habgaluskát félretesszük, lecsepegtetjük. A rebarbarát 2 cm-esre daraboljuk, s annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Cukorral/édesítőszerrel ízesítjük. Ha felfőtt, leszedjük a habját. Mindössze 3-4 percig kell főzni, mert hamar megfő, és „szétesik”, – ez estben sem követtünk el nagy hibát, – ekkor mixerrel egyneművé varázsolhatjuk.

A tejfölből és a keményítőből habarást kavarunk, s folytonos kevergetés mellett, kis sugárban belecsurgatjuk a levesalapba. Ha felfőtt, 1-2 percig kis lángon, óvatosan kavargatva forraljuk. Ha kész, akkor szórjuk bele a másik vaniliát. /Ha túl sűrű lenne, a habgaluskánál használt forralt tejjel segíthetünk ezen, de ezzel már nem kell főzni./ Tálaláskor a levesestálba kiszedjük a gyümölcslevest, középre halmozzuk a habgaluskákat, amit dekorálunk gyöngycukorral, csokireszelékkel, esetleg őrölt fahéjjal. Hidegen és melegen egyaránt „kapós” nyári leves.

Ha sűrűbb habarást készítünk, értelemszerűen a leves is sűrűbb lesz. Ekkor pohárkém-szerűen is asztalra adhatjuk, minden kehelyre „odaültetünk” egy habgaluskát. Csokiöntettel is díszíthető.

RÁCSOS PITE REBARBARÁVAL

A recept:

20 dkg liszt, 12,5 dkg margarin, 6 dkg cukor, csipet só, 1 tojás sárgája, fél csomag sütőpor, 1-2 evőkanál tejföl, fél citrom reszelt héja. Összeállítjuk a tésztát, két részre osztjuk. A nagyobb részből kinyújtva a formát kibéleljük, a kisebb feléből készítjük a rácsokat.

Töltelék: 20 dkg rebarbara, 20 dkg meggy vagy cseresznye, (magozott, lecsepegtetett befőtt), 15 dkg cukor, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő.

A rebarbarát 1cm-esre vágjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval. Betöltjük a tésztával kibélelt piteformába. A tetejére a maradék tésztából rácsokat ügyeskedünk. Ha valahol lelógna tészta, körbevágjuk. Előmelegített sütőben (200 C) megsütjük. Langyosan vágjuk fel. Aki nem fél a kalóriáktól, a szeleteket csokiöntettel, tejszínhabbal is koronázhatja.

 

Jó étvágyat kívánok:

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

 

Hozzászólások