Az alábbi pogácsa receptet édesanyám fejlesztette tökélyre:  egy egyszerű tejfölös pogácsából mára teljes átalakuláson ment át.

pogacsa

A pogácsa név a latin focus („tűz”) szó képzett alakjából, a focacea-ból („sült tészta”) származik olasz nyelvi közvetítéssel. Mind a mai napig létezik Olaszországban egy lapos kenyérféle, melynek neve focaccia (ejtsd: fokáccsa). Hasonló nevű, de kissé eltérő kenyérféle a franciáknál a fougasse, a spanyoloknál pedig a hogaza.
A magyarba a délszláv nyelvekből került át a szó (szerb, horvát, szlovén pogača).

Hozzávalók:

  • 1/2 l kaukázusi kefirben 1kk. cukorral felfuttatott 1/2 csomag élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg juhtúró
  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 15 dkg fehér liszt
  • 2 marék zabpehely
  • 1 tojás
  • 3 kk. oregano
  • 2 kk. só
  • 1 kk. bors
  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A reszelt sajt kivételével a hozzávalókat összedagasztottam, majd pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Tepsire tettem és megszórtam reszelt sajttal. 1/2 órát pihentettem.
A sütőt 170 fokra hevítettem, majd a sajt megpirulásáig sütöttem.

Mi különböző kencékkel szeretjük, úgymint körözött, fokhagymás tejföl, petrezselyem krém, paradicsom szósz…

Vass Ákos

VassÁkosRecept-Blog

Hozzászólások