Finom, semleges ízvilágú, probiotikus falatkák a bélflóra védelmében.

savanyitott_gorogdinnye
Hozzávalók:

  • Görögdinnye fehér széle

Elkészítés:

  • Miután a görödinnye piros részét jóízűen elfogyasztottuk, a megmaradt fehér széléről távolítsuk el a zöld kérget.
  • Daraboljuk fel a dinnye megtisztított fehér széleit kis kockákra.
  • Készítsük el a sós oldatot: fél liter vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
  • Üvegbe tesszük a dinnyedarabkákat, és ráöntjük a sós oldatot.
  • Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája). Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  • Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  • Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha időközben fogyna.
  • 3 nap után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

A szöveg forrása

Szijgyártóné Kunvári Nóra
Az Egy üveg egészség blog szerzője

 

Hozzászólások