A gyömbér a fahéjhoz hasonló „csodafűszer”, számtalan ételhez, édes és sós fogásokhoz egyaránt használható. Azért csak óvatosan! Jártam már úgy, hogy a gyümölcssalátára túl sok őrölt gyömbért szórtam, és ittam olyan gyömbéres forró csokit is, amelynek erőteljes, csípős íze zavaró volt. Kis mennyiséget hozzáadva azonban különleges, semmi más fűszerrel össze nem hasonlítható ízt kapunk.

 

A gyömbér története is messzire vezethető vissza: 3000 évvel ezelőtt a trópusi Ázsiában már termesztették. A Kr. e. 3000-ből származó első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing már fontos gyógyszerként említi. Az ókori indiaiak a vallásos ünnepek előtt gyömbért fogyasztottak, mivel testet és lelket tisztító szernek tartották.
A föníciaiak közvetítésével jutott el a Földközi-tenger partvidékére, az ókori Egyiptomban, Görögországban és Rómában is használták. Az első századi Apicius fennmaradt szakácskönyvében is szerepel: húsokhoz való mártásba, csirke fűszerezéséhez, borsóhoz és lencséhez ajánlja.

A 9. században már Európában is mindenfelé kedvelt asztali fűszernek számított. Az arabok vitték a 13. században Kelet-Afrikába, a portugálok Nyugat-Afrikába, a spanyolok pedig az Antillákra. A trópusi övezetben ma csaknem mindenhol termesztik. A gyömbér volt az első keleti fűszer, amely mindenfelé elterjedt.

1640-ben John Parkinson gyógynövénytudós Theatrum Botanicum című könyvében már megemlíti a gyömbérnek azt a tulajdonságát, hogy felmelegíti a gyomrot,  és segíti az emésztést.

Évente csaknem másfél millió tonna gyömbért fogyasztanak világszerte, a legtöbbet Délkelet-Ázsiában és Indiában.

Gyógyító hatása gyökerének illóolajában rejlik, csökkenti a nyálkahártyák irritációját és gyulladáscsökkentő hatású is. Enyhíti az emésztési zavarokat. Serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Állítólag a memória jobb működését is elősegíti.

 

Változatos felhasználási módok

Leggyakrabban őrölt formában vagy frissen használjuk fel. A friss gyömbér göcsörtös, kívül piszkosfehér, elágazó, belül sárgásszürke színű, 8-10 cm hosszú és 1,5-2 cm széles.

Őrölve számtalan recept alapanyaga: kenyérben, süteményekben, keleti fűszerkeverékekben egyaránt megtalálható. Az egyik legismertebb édesség, melynek kihagyhatatlan alkotóeleme a gyömbér, a középkor óta népszerű mézeskalács vagy gyömbérkenyér.

Szirupban tartósítani is lehet a zsenge darabokat, ezenkívül szárítják, savanyítják, kandírozzák. A gyömbérből készített olajat bor, sör és szíverősítők ízesítésére használják, de teaként is fogyaszthatjuk. Nátha ellen hatásos főzetet készíthetünk, ha a friss gyökeret forró vízben 5 percig főzzük.

Forró csoki

2 dl tejszínben és 2 dl tejben olvasszunk meg vízgőz felett 100 g ét- vagy tejcsokit. Szórjunk bele kevés gyömbért. Csészébe öntve díszítsük tejszínhabbal.

Ízesíthetünk vele gyümölcssalátát is, de a gyümölcskenyérhez, illetve a számtalan variációban megsüthető muffinhoz is csodásan illik. A karácsonyi, aszalt gyümölcsökkel elkészített muffinnak például elengedhetetlen tartozéka, és akkor a mézeskalácsról még nem is beszéltünk.

Gyömbéres muffin

Hozzávalók (12 darabhoz):

 

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg mogyoró
  • 1 evőkanál méz
  • 1 citrom
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dl tej
  • 10 dkg friss gyömbér
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A gyömbért meghámozzuk, 12 vékony szeletet vágunk belőle, a többit lereszeljük. A tisztított mogyorót durvára vágjuk. A citrom héját lereszeljük, a levét kipréseljük.
Tálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük az őrölt gyömbért, a reszelt citromhéjat, a mogyoró 2/3-át, a sütőport, a szódabikarbónát és egy csipet sót.
Kézi mixerrel a cukrot a vajjal habosra keverjük. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, a citromlét, hozzákeverjük a mézet, a reszelt gyömbért és a tejet. Hozzáadagoljuk a lisztes keveréket, és jól összedolgozzuk.
A sütőformába töltjük, a félretett gyömbérszeleteket félig a tetejébe nyomjuk, a maradék mogyoróval megszórjuk. Az előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.

Ha valaki nem tud szerezni friss gyömbért, egy kicsit több őrölt fűszer felhasználásával is elkészítheti a süteményt.

(A recept forrása: „100 muffin recept” )

Lekvárok

Többféle gyümölcsből készült lekvárt ízesíthetünk gyömbérrel: a körtéhez, almához, narancshoz, citromhoz is illik. Az alábbi receptet körte-, illetve almalekvár készítéséhez használtuk.

1250 g gyümölcsöt (előzetesen hámozzuk meg és vágjuk ki a magházát) pároljunk meg, majd turmixoljunk el. Adjunk hozzá 250 g cukrot, 1 evőkanál citromlevet és 1 tasak Dr. Oetker dzsemfixet, majd főzzük a forrástól számított 5-8 percig. Ízesítsük fahéjjal és egy kis gyömbérrel (óvatosan bánjunk vele, nehogy túl erős legyen). Szedjük ki üvegekbe, zárjuk rá és fordítsuk fejjel lefelé néhány percre.

Forrás: Wikipédia, Jill Norman: Fűszerek nagy képeskönyve

Weninger Nóra

Hozzászólások