A narancs Dél-Kelet Ázsiából származik, ie. 2500-ben már megtalálták nyomait Kínában. A narancs (latin neve Citrus aurantium L., népies neve auranci, oránzs) déligyümölcs a citrusfélék csoportjából. Valószínűleg Nagy Sándor segítségével jutott Európába, ahol csak a középkorra vetette meg a lábát, a Mediciek címerpajzsát már 5 narancsgerezd díszíti. A gyümölcs neve az arab „narange” szóból terjedt el, később sok helyen elveszítette a szó eleji n betűt. Sok nyelven hívják kínai almának.

Brazíliában és az USÁ-ban termesztik a legtöbbet belőle. A narancs virágát már Kleopátra is gyakran használta. Régen narancsvirággal szórták be a nászágyakat is. Egy liter narancsvirág olajhoz egy tonna narancsvirágot préseltek.

Számtalan módon lehet hasznosítani a narancsot a konyhában: lédús belét és héját is használják. A 17. században a színházakban mint frissítőt osztogatták. Sütemények, krémek édesítője, de kesernyés, aromás héja is jól ízesíti nem csak a különféle desszerteket, de szószokhoz, húsokhoz is illik. Díszítésként is tetszetős látványt nyújtanak a szépen felszeletelt narancskarikák a hidegtálakon például. Készülhet belőle leves gyümölcsösen, vagy mondjuk libahússal. Nagyon finom húsételeket is csinálhatunk, ha a hús „kisérője” a narancs: narancsos gyömbéres pulykamell formájában. A karácsonyi gyümölcskenyér sem nélkülözheti reszelt héját.

Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt. Szent-Györgyi Albert szerint azért, mert a citrusfélékben bioflavonoidokkal együtt fordul elő, és ezek jelenlétében tartósabban, fokozottabban hat. Bár ez a vitamin önmagában is bizonyítottan vírus- és baktériumellenes szer, legfontosabb hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki. Mérsékelten nagy mennyiségben (legfeljebb napi 200 mg) növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok, az immunglobulinok és a vírusfertőzés, valamint a rákbetegség leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben. A megfázások időtartamának csökkentése és tüneteinek enyhítése mellett a C-vitamin más fertőzések esetén is hasznosnak bizonyult, amit az is alátámaszt, hogy fertőzések hatására a szervezetben a vitamin szintje gyorsan csökken.

A népgyógyászatban a narancs héja keserűolaj-tartalmánál fogva elsősorban mint étvágyjavító és emésztést serkentő terjedt el, de gyomorhurut gyógyítására is ajánlották. Magáról a gyümölcsről úgy vélték, hogy jó szinte minden hörgő- és asztmás betegségre, hatásos szíverősítő, a szervezetet felerősíti, kitisztítja, és a kóros soványságon is segít.

A narancsok héját az illatszeripar mellett az évezredes múltra tekintő aromatarápia is hasznosítja. Az eredeti légillatosító labdacsok szegfűszeggel megtűzdelt narancsok voltak. Virágaik különleges illatát a belőlük készített narancsvirágvíz őrzi. Az Earl Grey tea különleges aromáját a bergamott narancs illóolajának köszönheti. Próbáljuk ki! Mi is kellemes illatot varázsolhatunk lakásunkba, ha néhány narancshéjat például cserépkályhánk tetején szárítunk.

Tudtad?
– Állítólag a narancs az istenek eledele, hiszen a legenda szerint azok az Aranyalmák, amiket Herkules ellopott, valójában narancsok voltak.
– Jamaicában nemcsak megeszik a gyümölcsöt, hanem félbevágják, és padlótisztításhoz használják. A helyi mérnökök az olajat és a zsírt is így távolítják el.
– A narancslé remek gyógyír a gyomorproblémákra, hiszen tízezerszer savasabb, mint az emberi vér.
– A Marvel anno azért hívta életre a Captain Ciprus nevű szuperhősét, hogy több narancslevet tudjanak eladni.
– Bobby Leach volt az első olyan ember a világon, aki túlélte a zuhanást a Niagara vízesésről egy hordóban. Később Új-Zélandon halt meg, amikor elcsúszott egy narancshéjon.
– A világ három legjobban szeretett íze a csokoládé, a vanília és a narancs.
– A világ narancskészletének 85 százalékából rögtön narancslé készül.
– A narancsfából készült botocskák olyan tömörek, hogy azokat pedikűrhöz és manikűrhöz használják.
– Spanyolországban több mint 35 millió narancsfa található.
– A világon több mint hatszáz fajtája van a narancsnak.
– A rákos megbetegedések ellen kiváló fegyver a narancs.
– Az első narancsmagokat Kolumbusz Kristóf vitte át a tengeren 1493-ban.
– A narancs nagyon gazdag antioxidánsokban, ezért segít megőrizni a fiatalságot.

Következzen egy recept, melyet a honi lehetőségekhez igazítottunk: NARANCSLEKVÁR
Hozzávalók:
1 kg narancs, 2 nagy citrom(kb. 30 dkg), -lehetőleg bio,-1 kg befőzőcukor
Elkészítés:
A narancsot és a citromot is jól megmossuk,mert a héjára is szükségünk van. A gyümölcsöket héjastól hosszában 4 részre vágjuk, aztán vékony karikára metéljük. Célszerű tál fölé helyezett deszkán csinálni, hogy a levét felfogjuk. (A magvakat természetesen kiszedjük.) A felvágott gyümölcsöt üveg vagy jénai tálba helyezzük, s öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Az edényt lefedjük, s egy éjszakára hideg helyre tesszük. Másnap egy főzőedénybe öntjük mindenestől, tehát a vizet is, majd felforraljuk. A habját leszedjük, így esztétikusabb, s legalább 30 percig főzzük, kavargatás mellett. A gyümölcshús így szinte szétfő, de ettől lesz intenzív zamatú. A végén belekeverjük a befőzőcukrot, s azzal már csak 3 percig forraljuk. Kis üvegekbe töltjük, s a szokásos száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Tartósító nem kell, mert a befőzőcukor már magában foglalja.

*Extra: ha turbózni akarjuk az ízeket, a cukorral együtt adhatunk hozzá egy teáskanál mézesfűszert.
**Mielőtt az üvegekbe töltenénk, belekeverhetünk egy tábla durvára tört étcsokit. Ezzel már főzni nem kell.
Jó étvágyat! Ebből a mennyiségből nekem 1.5 liter lekvár lett, de ez attól is függ, hogy a cukor nélküli előforralás hány perc.

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

(Forrás: neon.hu – Delina)

 

 

 

Hozzászólások