Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, valamint az OHANA Gasztroklub és Főzőiskola közös szervezésében programsorozat indul “Mit egyen a család? Fókuszban az ételallergia” címmel. A baba-mama klub tevékenységen belül indított gyakorlati főzőbemutató sorozat az EFOP -1.2.1 számú „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” elnevezésű pályázati támogatásnak köszönhetően valósul meg. A résztvevők közreműködhetnek az ételek elkészítésében, elsajátítva annak minden csínját-bínját.

Az egyes alkalmakkor választ kaphatnak az ételallergia korai kialakulásának okaira, illetve hogy hogyan hat a táplálkozás a dyslexia, ADHD, dyscalculia, autizmus tüneteire. Szakemberek rávilágítanak arra, hogy mi a pszichológiai háttere az evésnek, fogyásnak és tudatos táplálkozásnak, de foglalkoznak a mini tini korszakkal, a tomboló hormonok és kódolt lustaság elhízás kérdésével is. Segítséget nyújtanak azoknak a szülőknek, akik nemrég szembesültek vele, hogy gluténmentes, vagy cukormentes, vagy laktózmentes, (akár mindhárom együtt) diétán van a gyermeke. Számukra adnak számos receptötletet, melyet a helyszínen együtt el is készítenek.

Terítéken lesz a McDonald’s kérdés, hogy tényleg minden út a Mekibe vezet-e? Vagy inkább készíthetnek gyermekeiknek gyorsételeket másként, egészséges alapanyagokból. Végül, de nem utolsó sorban foglalkoznak még olyan apró praktikákkal, melynek segítségével bevonhatják a gyereket a főzésbe.

Kinek ajánlják?

Olyan családos, gyermeket nevelő szülőknek, akik érdeklődnek az egészséges életmód, étkezés és főzés iránt, akiknek családjában valamely étel intoleranciával diagnosztizált egyén van. De szeretettel várják azokat az érdeklődőket is, akik készek arra, hogy életmódot váltsanak. Olyan, főleg családanyák érdeklődését is felkeltheti a programsorozat, akik elfoglaltak, nincs idejük vagy még kellő ismeretük a főzéshez.

A szakmájukban elismert előadókkal, szakácsokkal és táplálkozási szakértők bevonásával hirdetett program 2018. szeptembertől márciusig tart, havi két alkalommal, péntekenként 17:00-19:00-ig Kecskeméten, mely ingyenesen látogatható az érdeklődők számára. A férőhelyek korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért az ingyenes részvétel regisztrációhoz kötött.

A jelentkezésre ITT van lehetőség. Szabad férőhely esetén jelentkezését visszaigazolják. Amennyiben elfoglaltságából adódóan mégsem tudna eljönni a kiválasztott kurzusra, jelezze a szervezők felé, ne vegye el a részvétel lehetőségét mástól. A jelentkezések leadásának végső határideje a meghirdetett program időpontját megelőző egy hét.

Mivel a programsorozat az Európai Unió támogatásával valósul meg, az ingyenes kurzuson való részvétel előfeltétele egy ESZA kérdőív és jelentkezési lap megküldése a rendezvény előtt legkésőbb egy héttel. A jelentkezések visszaigazolásra kerülnek.

 

A főzőiskola témái és időpontjai

2018. szeptember 21.
1. Az ételintolerancia kezdeti szakasza, avagy mikor alakulhat ki az allergia? Szoptatás, hozzátáplálás
Előadó: Szabóné Kiss Éva – szoptatási tanácsadó

2018. október 5.
2. Átok vagy áldás? Gluténmentes diétán van a gyermekem.
Előadó: Puskás Hajnalka – cukrász, glutén-, cukormentes táplálkozási tanácsadó

2018. október 19.
3. Minden mentes (glutén-laktóz-cukor) étkezés pirkadattól napnyugtáig, reggelitől vacsoráig
Előadó: Puskás Hajnalka – cukrász, glutén-, cukormentes táplálkozási tanácsadó

2018. november 9.
4. Cukormentes étkezés. Létezhet ilyen?
Előadó: Puskás Hajnalka – cukrász, glutén-, cukormentes táplálkozási tanácsadó

2018. november 23.
5. Autizmus, ADHD, dyslexia. A táplálkozás hatása a tünetekre, táplálkozás beállítása
Előadó: Dr. Csupor Ildikó – belgyógyász, dietetikus

2018. december 7.
6. Evés, fogyás, tudatos táplálkozás, lelki szükségletek és mindezek pszichológiai háttere
Előadó: Leskovics-Ortelli Andi tanácsadó, szakpszichológus

2019. január 11.
7. Növény alapú táplálkozás. Hogyan kaphat meg minden esszenciális vitamint a gyermekem? Elóadó: Pozsonyi Zsuzsanna – vegán életmód tanácsadó

2019. január 25.
8. Minden út a Mekibe vezet? Gyorsételek másként
Előadó: Molnár Viktor – szakács

2019. február 8.
9. A rettegett mini tini korszak, tomboló hormonok és a kódolt lustaság. Törvényszerű-e az elhízás?
Előadó: Vidám Marcsi – fitnesz oktató, egészséges életmód tanácsadó

2019. február 22.
10. Felismered a konyhát? Hogyan vonjuk be a gyereket a főzésbe?
Előadó: Rigóné Vásárhelyi Anita – cukrász, inzulin rezisztencia diagnózissal élők tanácsadója

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják!

 

 

Hozzászólások