Vége az aratásnak. Őrölnek a malmok. Nagybátyám hozott is a Ráckevei Hajómalomról frissen őrölt lisztet. Ebből készült a család nagy meglepetésére a (Meg)lepény némi mediterrán feltéttel, no (meg) tzatiki.


Hozzávalók:

A tésztához (két tepsire való):

•    1 kg liszt (BL 80-as kenyérliszt)
•    2 kk. só
•    2 kk. oregano
•    3 db megfőtt krumpli összetörve
•    1/2 csomag élesztő – 2 kk. cukorral 2,5 dl langyos vízben felfuttatva.


A tésztát összedolgoztam, majd egy órát kelni hagytam.
Majd kettészedtem, és tepsi szélességűre kinyújtottam mindkettőt. Sütőpapírral kibélelt tepsikre helyeztem, és még ebben az állapotában felkockáztam pizzavágóval.


A mediterrán feltéthez:

•    2-2 ek. oregano-bazsalikom-fokhagyma 1-2 dl olívaolajban összekeverve
•    PariPapriSzósz (lánykorin nevén ketchup)
•    2 fej lilahagyma apróra vágva
•    1/2 kg félbevágott koktélparadicsom
•    2 dl üvegnyi félbevágott olívabogyó
•    3 zacskó apró félbevágott mozzarellasajt



A felkockázott lepénytésztát előbb megkentem az oregano-bazsalikom-fokhagymás olívaolajjal. Ekkor a 175 fokos sütőbe tettem 5 percre.


Majd kivéve a sütőből a ketchuppal kentem meg.


Ezután mindegyik kockába tettem a paradicsomból, a mozzarella sajtból, az olívabogyóból és a lilahagymából.

25 percre beraktam a sütőbe sülni, félidőben megszórtam egy kis reszelt sajttal.

A meglepetés lepényt kockáira szedve tányérra helyeztem és közepébe helyeztem a tzatzikis kistányért. Ekkor vettem észre, hogy ez így egy körbe rajzolt keresztformát ad ki. Hajdanán a megszegés előtt az új kenyér aljára késsel keresztet rajzoltak. (Meg)lepényem tésztája valójában kenyértészta, így ezzel a tálalással talán a Jóisten üzent nekem, s így megszentelődött a vacsoránk is.


VassÁkosRecept-Blog

Fotók: Antalffy Yvette

2014. augusztus 30.

Hozzászólások