A sütőtöknek szinte egész télen szezonja és megfizethető ára van. Ezekben a hónapokban elkészíthető, s üvegbe zárható ennek a nagyon egészséges csemegének egy része. Ajándéknak sem utolsó a sütőtöklekvár.

Hozzávalók:

1 kg sült tök,(héja nélkül mérve)
0.5 kg befőzőcukor,
0.5 liter narancslé, nem friss, dobozos.
1 citrom héjastól, levestől,
1 csomag apró szemű mazsola
Extra: mézes fűszer és/vagy darabokra tört csokoládé

Elkészítés:

A tököt kockacukor nagyságúra aprítjuk. A citromot (mag nélkül) nagyon vékony karikára vágva hozzáadjuk. (Ez azért fontos, hogy megőrizzük a tök szép, karamelles színét.) Ráöntjük a narancslevet, és mivel a nyersanyagunk majdnem „száraz”, így tesszük jó halmazállapotúvá. 10 percig kavargatva főzzük. Ekkor egy kis időre levesszük a tűzről, s hozzákeverjük a befőzőcukrot. Most már csak 2-3 percig forraljuk. Ismét levesszük a tűzről, belevegyítjük a mazsolát, s már szedhetjük az üvegbe. /A száraz mazsola felszívja a lekvár zamatát, fűszeres ízét, s meg is „dagad.” /Ha különlegesen finom lekvárt szeretnénk, a befőzőcukorral együtt a mézes fűszert is szórjuk rá a félkész lekvárra. A csokoládédarabokkal, a mazsolával egyszerre ízesíthetjük. (Ez utóbbi két adalék el is maradhat.)

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

Fotók: Hobbikert.hu

 

Hozzászólások