A Kugler-féle Nagy házi cukrászat a 19. századból jobbnál jobb recepteket tartogat a témában.

Kevés hozzávaló kell hozzá (az alap, hogy ilyen esetben akkor még inkább figyeljünk a minőségre), de tényleg egy tipikus egyszerű, de nagyszerű dolog kerekedett belőle.

Szóval, hozzávalók:

•    leveles tészta (lustábbaknak készen vett, nem lustábbak elkészíthetik akár a fentebb linkelt tésztát)

•    105 g pörkölt kávé

•    2,5 dl tejszín

•    105 g cukor

•    2 tojás.

Így készül:

Leveles tésztából lepényt gyúrunk, és vajjal kikent formát kibélelünk vele. Erre a pörkölt kávét megdaráljuk, a tejszínben megfőzzük, és ha átszűrtük, kihűtjük. A cukrot pedig verjük a két tojássárgájával habosra, keverjük el a 2 tojásfehérjehabbal, vegyítsük el a kávéval és a lepényre öntve, erős tűzön süssük ki.

Nagyon finom dolog sül ki belőle, és rém egyszerű. Nyáron vanília fagyival is kínálhatjuk.

Bogos Zsuzsanna

www.csombor.blog.hu

Hozzászólások