Magyarországon nagyon ritka állat, valószínűleg a nagy hó miatt húzódott le az alacsonyabban fekvő vidékre. A mintegy 1 m hosszúságú, 25 kg súlyt elérő eurázsiai hiúz általában a nagy kiterjedésű, sűrű erdőket kedveli.

Európa legnagyobb macskaféle ragadozója a 19. századig kontinensünk nagy részén, még a síkságokon is előfordult, az erdőterület csökkenése és a faj kíméletlen vadászata oda vezetett, hogy ez az emberre ártalmatlan, természetvédelmi szempontból kulcsfontosságú állat Európa számos országából kipusztult. Magyarországon az eltűnt fajok listájára került, mivel 1915 és 1983 között nem láttak egyetlen példányt sem.

                                                      

                                                                                A hiúzról készült felvétel

Nálunk sajnos nem találhatók a hiúz számára elengedhetetlen nagy kiterjedésű „vadonok”, ahol a gazdálkodás és a turizmus zavarásaitól védett helyzetben lennének. Bár fokozottan védett, az illegális vadászat következtében a faj létszáma az elmúlt negyedszázad során sem lépte túl a 10-15 egyedet.

A hiúz gyors és hatékony ragadozó, hosszú, gyors futásra és ugrásra egyaránt alkalmas végtagjai segítik a vadászatban. Széles talpaival a havon is kiválóan mozog. Jellegzetes „pofaszakálla” a hallásban segíti, mivel a legapróbb neszeket is felerősíti.

                                                                              

A WWF Magyarország elsősorban a megfelelő élőhelyek létrehozásán keresztül segít a hiúz visszahonosításában. A hiúz visszatértével nem csak egy, hanem akár sok száz olyan erdei állat- és növényfaj helyzete javulhat, amelyek a természetes állapotú erdőhöz kötődnek.

A WWF örökbefogadási programja 

Szöveg és fotók forrása: Északerdő Zrt., WWF Magyarország honlapja,

2013. március 26.

Hozzászólások