Forgácsfánk, népies nevén: csöröge

Hozzávalók:

600g finomliszt
120g margarin
80g porcukor
150ml tejföl
9db tojássárgája
50ml rum

citromhéj
vaníliás cukor

Elkészítés:

A margarint liszttel elmorzsoljuk, majd egyszerre hozzáadjuk a többi alapanyagot és összegyúrjuk. Vigyázzunk, hogy  gyúrás közben ne olvadjon szét a margarin a kezünk melegétől! Így egy viszonylag kemény, de rugalmas tésztát kapunk, amit letakarva, hűvös helyen egy órát pihentetünk. 1-1,5 mm vékonyra nyújtjuk, majd derelyevágóval rombusz alakra vágjuk. A rombuszokat a hosszabbik átló közepén a derelyevágóval bemetsszük, majd az egyik csücsköt a lyukon áthúzzuk, ügyelve, hogy a tészta ne szakadjon el! Forró bő zsiradékban, lehetőleg frissen sütjük. Az aranybarnára sült fánkokat megforgatjuk vagy meghintjük porcukorral, és rummal kikevert forró baracklekvárral tálaljuk.

Norek Norbert

Hozzászólások