Sokan vagyunk úgy vele, hogy tudjuk, életmódot kellene váltani, de még megvárjuk a karácsonyt, aztán meg a szilvesztert, majd utána… A halogatással nem megyünk semmire, vágjunk bele bátran most azonnal! Másrészt, ha ilyenkor nem szedünk magunkra plusz kilókat, akkor azzal már nem is kell később megküzdenünk, könnyítsük hát meg a dolgunkat!

biopont_karacsony2
Az ünnepek alatt biztosan finomabbnál finomabb sütemények vesznek körül minket, akár hozzánk érkeznek vendégek, akár mi látogatjuk meg szeretteinket. A Biopont lisztekkel nem kell lemondanunk semmilyen finomságról, a hagyományos karácsonyi süteményeket elkészíthetjük egészséges változatban is. A Biopont kínálatában szerencsére nagyon sok olyan alapanyagot találhatunk, amelyek ilyenkor karácsonykor is jó szolgálatot tesznek. Ha már a lisztet lecseréljük gyorsabban felszívódó, rostdúsabb, kalóriaszegényebb termékekre, máris sokat tettünk egészségünkért.

Itt van mindjárt az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és aminosav tartalma is nagyon kedvező. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett, hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is.
Az alábbi receptekben ez a liszt szerepel, de érdemes megbarátkozni a rizsliszttel, vagy zabliszttel is. Alapszabály, hogy ezeknél érdemes legalább 1/3 arányban tönkölybúza-lisztet is használni, hogy a süteményünk biztosan jól sikerüljön.  Az alábbi recepteknél mézet használunk édesítésre, de más receptekben a cukrot nyugodtan lecserélhetjük nádcukorra, vagy a Biopont kínálatában megtalálható rizs, agávé, vagy kókuszvirágszirupra, ezzel is segítve az egészséges táplálkozást.

 

biopont_karacsony1
Íme, az egészséges mézeskalács receptje:

Hozzávalók:
o    400 gr teljes kiőrlésű bio búzaliszt
o    80 gr bio zabliszt
o    60 gr bio zabkorpa
o    65 gr házi vaj vagy teavaj
o    1 tojás fehérje
o    3 tojás sárgája
o    410 gr virágméz
o    csipet só
o    1 teáskanálnyi étkezési szódabikarbóna
o    50 gr mézeskalács fűszerkeverék
Vegyünk elő egy nagy tálat, tegyük bele a kétféle lisztet és a zabkorpát. Adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket is, majd keverjük össze egyenletesen. A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza langyosra, és adjuk a keverékhez. A tojásokat egy külön tálban verjük fel, majd a mézzel együtt dolgozzuk hozzá a tésztához. Alaposan össze kell gyúrni, egy nagy gombóccá. A tésztát 2-3 órát pihentetjük a hűtőben, majd lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Természetesen a díszítés is egészséges, ezúttal elhagyjuk a cukormázat. A sütemények tetejét kenjük meg egy kis tojásfehérjével, így könnyebben rajta marad a dekoráció, használhatunk aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket vagy diót, mandulát is. A kidíszített süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 3-5 perc alatt készre sütjük. A kisült mézeskalácsokat takarjuk le egy tiszta konyharuhával, így megőrzik puhaságukat.

biopont_karacsony3
Zserbó – egészségesen

Hozzávalók a tésztához:
o    60 dkg teljes kiőrlésű bio búzaliszt (lehet tönköly is)
o    1 kávéskanál szódabikarbóna a liszthez keverve
o    30 dkg házi vagy bio vaj
o    10 dkg méz
o    1 dl házi tej
o    2 házi vagy bio tojássárga
o    1/2 dl valódi rum
Hozzávalók a töltelékhez:
o    25 dkg méz
o    40 dkg darált dió
o    40 dkg sárgabarack lekvár (lehetőleg cukor- és tartósítószer mentes)
Hozzávalók a mázhoz:
o    10 dkg 75-80%-os étcsoki
o    kevés méz
o    kevés házi vagy bio vaj
A vajat a mézzel és a tojássárgákkal kikeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.  Ha nagyon darabos, szétesik, adjunk hozzá tejet vagy kevés vizet. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ízlés szerint lehet több lekvárral vagy mézzel is készíteni.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egyesével tepsi nagyságúra (2-3 mm vastagra) nyújtjuk. Az elsőt beletesszük a tepsibe, rákenjük a töltelék felét, jöhet a második tésztalap, arra a töltelék másik fele, majd a harmadik tésztalap. Egy óra pihentetés után alacsony fokozaton 40-45 percig sütjük.  Ha kihűlt, a csokit gőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk egy kevés mézet és vajat, majd rákenjük a süti tetejére. Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd felkockázzuk.

A Biopont weboldala

Forrás: Arteregó Kft.

 

Hozzászólások