A karácsonyi vendégség kedvence az aprósütemény. Mérete miatt kevésbé laktató, mint egy franciakrémes, így a tartalmas menü után is szívesen kóstolgatjuk őket. Nemcsak étkezés után, napközben is jóleshet a családnak egy kis nassolnivaló. Az aranyos apró formák elkészítésében a kisebb kezek is szívesen besegítenek, így a sütés a gyerkőcök számára is jó elfoglaltság.

karacsonyi_aprosuti2

A finom sütemények édes karácsonyfadísznek is megfelelőek, akaszthatjuk őket színes szalagra, de választhatunk egyéb kreatív megoldást is. Következő receptajánlatunk nemcsak dekoratív, de ízletes is, így könnyen a karácsonyi asztal, vagy a karácsonyfa finom dísze lehet.

 Hozzávalók:

Tésztához:

  • 200g marcipánmassza
  • 3 tojásfehérje
  • 300g porcukor
  • 100g cukor
  • 4 teáskanál fahéj
  • 200g aprított mogyoró
  • 200g aprított mandula

Mázhoz:

  • 180g porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromlé

A marcipánmasszát először egy tojásfehérjével keverjük össze, majd adjuk hozzá a kétféle cukrot, a fahéjat és a tojásfehérjéket. Gyúrjuk simára a mogyoróval és 100 g mandulával. A munkafelületet szórjuk meg a megmaradt 100 g mandulával. A tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra, és szaggassunk tetszőleges formákat. A maradék tésztát újra összegyúrhatjuk, kinyújthatjuk, ameddig csak marad belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.

karacsonyi_aprosuti

A máz elkészítése:

A porcukrot a citromlével és a tojásfehérjével keverjük össze, amíg sima, sűrű mázat nem kapunk. Kenjük meg vele a süteményeket, majd helyezzük őket a sütőbe. Ha van rá lehetőség, csak az alsó fűtést kapcsoljuk be a sütőn, így nem barnul meg a máz olyan könnyen. Így 150-175 °C-os, (légkeveréses 130-150 °C) előmelegített sütőben 10 percig süssük.

Aki kedvet érez, készíthet nagyon dekoratív piros mázat a következőképpen:

200 ml vörösbor, narancshéj, 2 szegfűszeg, 2 egész fahéj, 150 g porcukor, 1 tojásfehérje és piros ételfesték szükséges hozzá.

A bort a narancshéjjal, szegfűszeggel és fahéjjal forraljuk fel, 5 evőkanál porcukorral sűrítsük be. Közben süssük meg a sütőben a kekszeket. Verjünk habot a tojásfehérjéből és keverjük hozzá a porcukrot. Egészítsük ki a bormártással, ízlés szerint tehetünk bele piros ételfestéket. Kenjük meg a kekszet a mázzal, és hagyjuk megszáradni.

A fennmaradó tojássárgájából ízletes krémeket készíthetünk a karácsonyi süteményekbe: a tejet, a tojássárgáját és a cukrot elkeverjük, és forrás közben lisztel megsűrűsítjük. Ha margarin helyett mascarpone-t használunk, különleges, finom krémet kapunk.

Ádám Orsolya

Hozzászólások