Még a húsvéti sonka-tojás mellé készült el ez a nem édes kalács, de a maradékok mellé ma is könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 db tojás
  • 2 kávéskanál só
  • + 1 db tojás a megkenéshez

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttattam, a tojásokat a vajjal és a sóval kikevertem, majd a liszthez hozzáadtam őket, s összedagasztottam. Én a kenyérsütőgép dagasztóját használtam. A tésztából kerek cipót formáltam, egy tálban konyharuhával letakarva fél órára meleg helyre tettem. Majd újra átdagasztottam, de ezt most már kézzel. Megint fél órát pihentettem.

 

A cipót három részre szedtem. Majd mindegyiket még háromba. És mindegyikből hegyes végű – kb. 25 cm-s – hurkákat sodortam. Hármasfonással összefontam. Így három kalácsom lett. Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, majd tojással megkentem a tetejét. 10 percig pihentettem.

Előmelegített 200 fokos sütőben közepesen barnára megsütöttem.

Kihűlés után szeleteltem fel.

Forrás: VassÁkosRecpt-Blog

Hozzászólások